Дослідження температур плавлення і кристалізації жирів методом диференціальної скануючої калориметрії

Автор(и)

  • Viktoriia Mazaieva Лаборатория исследований химии жиров масло-жировых производств, Украинский научно-исследовательский институт масел и жиров, Национальная академия аграрных наук Украины, Україна https://orcid.org/0000-0002-5560-9126
  • Vladimir Golodnyak Национальный технический университет «Харьковский политехнический институт»,
  • Igor Demydov Национальный технический университет «Харьковский политехнический институт»,
  • Irina Levchuk научно-методическая лаборатория хроматографических исследований, ГП "Укрметртестстандарт",
  • Olga Holubec Научно-методическая лаборатория хроматографических исследований, ГП "Укрметртестстандарт",

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.42.29

Ключові слова:

плавлення, кристалізація, тріацілгліцерольний склад, фазовий перехід, диференціальна скануюча калориметрія.

Анотація

В даній статті наведені результати дослідження процесів плавлення і кристалізації бінарних жирових сумішей пальмового олеина (ПО) і пальмового стеарину (ПС). Дослідження виконані методом диференціальної скануючої калориметрії (ДСК). Термічне поведінка сумішей було досліджено шляхом моніторингу пікової температури переходів. Результати показали, що тріацілгліцерольний склад має вплив на вигляд кривих плавлення.

Біографії авторів

Viktoriia Mazaieva, Лаборатория исследований химии жиров масло-жировых производств, Украинский научно-исследовательский институт масел и жиров, Национальная академия аграрных наук Украины

Младший научный сотрудник, Лаборатория исследований химии жиров масло-жировых производств, Украинский научно-исследовательский институт масел и жиров, Национальной академии аграрных наук Украины

Vladimir Golodnyak, Национальный технический университет «Харьковский политехнический институт»

Кандидат технических наук, старший научный сотрудникнаучно исследовательская части, Национальный технический университет «Харьковский политехнический институт»

Igor Demydov, Национальный технический университет «Харьковский политехнический институт»

Доктор технических наук, профессор, кафедра технологии жиров и продуктов брожения, Национальный технический университет «Харьковский политехнический институт»

Irina Levchuk, научно-методическая лаборатория хроматографических исследований, ГП "Укрметртестстандарт"

Кандидат технических наук, старший научный сотрудник, начальник научно-методической лаборатории хроматографических исследований, ГП "Укрметртестстандарт"

Olga Holubec, Научно-методическая лаборатория хроматографических исследований, ГП "Укрметртестстандарт"

Кандидат сельскохозяйственных наук, старший научный сотрудник, Научно-методическая лаборатория хроматографических исследований, ГП "Укрметртестстандарт"

Посилання

Ravich, G. B., Curinov, G. G. Fazovaja struktura trigliceridov [The phase structure of triglycerides]. Moskow, Iz-vo ANSSSR, 1952, 140 p.

DSTU ISO 6321:2003 Zhiri tvarinnі і roslinnі ta olії. Viznachennja tochki plavlennja u vіdkritomu kapіljarі (tochka plinu) [Animal fats and oils and plant. Determination of melting point in open capillary (flow point)].

DSTU 4463:2005 Margarin, zhiri konditers'kі ta dlja molochnoї promislovostі. Pravila prijmannja ta metodі viprobuvannja [Margarine, Fats confectionery and dairy industry. Acceptance rules and test methods].

Xia Zhang, Lin Li, He Xie, Zhili Liang, Jianyu Su, Guoqin Liu and Bing Li Comparative analysis of thermal behavior, isothermal crystallization kinetics and polymorphism of palm oil fractions. Molecules, 2013, 18, 1036-1052, doi: 10.3390/molecules18011036.

Liu, Y., Meng, Z., Shan, L., Jin, Q., Wang, X. Preparation of specialty fats from beef tallow and canola oil by chemical interesterification: Physico-chemical properties and bread applications of the products. Eur. Food Res. Tech. 2010, 230, 457–466, doi: 10.1007/s00217-009-1188-8.

Fredrick, E., Foubert, I., De Sype, J. V., Dewettinck, K. Influence of monoglycerides on the crystallization behavior of palm oil. Cryst. Growth Des. 2008, 8, 1833–1839, doi: 10.1021/cg070025a.

Toro-Vazquez, J., Herrera-Coronado, V., Dibildox-Alvarado, E., Charo-Alonso, M., Gomez-Aldapa, C. Induction time of crystallization in vegetable oils, comparative measurements by differential scanning calorimetry and diffusive light scattering. J. Food Sci. 2002, 67, 1057–1064, doi: 10.1111/j.1365-2621.2002.tb09453.x.

Herrera, M., Falabella, C., Melgarejo, M., Añón, M. Isothermal crystallization of hydrogenated sunflower oil: I-ucleation. J. Am. Oil Chem. Soc. 1998, 75, 1273–1280, doi: 10.1007/s11746-998-0172-y.

Mandelkern, L. Crystallization of Polymers. McGraw-Hill: New York, NY, USA, 1964, 38.

Tan, C. P., Che Man, Y. B. Differential scanning calorimetric analysis of palm oil, palm oil based products and coconut oil: Effects of scanning rate variation. Food Chem. 2002, 76, 89–102, doi: 10.1016/S0308-8146(01)00241-2.

De Graef, V., Foubert, I., Smith, K. W., Cain, F. W., Dewettinck, K. Crystallization behavior and texture of trans-containing and trans-free palm oil based confectionery fats. J. Agric. Food Chem. 2007, 55, 10258–10265, doi: 10.1021/jf071967q.

Kiytoka Sato, Satoru Ueno Polymorphism in fats and oils. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products, 6 th ed., Wiley, NY, 2005, 6, 77-120, doi: 10.1002/047167849X.bio020.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-12-27

Як цитувати

Mazaieva, V., Golodnyak, V., Demydov, I., Levchuk, I., & Holubec, O. (2016). Дослідження температур плавлення і кристалізації жирів методом диференціальної скануючої калориметрії. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (42 (1214), 179–187. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.42.29

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія