Якісні показники воскоподібних речовин

Автор(и)

  • Julia Omelchenko Национальный технический университет «Харковский политехнический институт», Україна
  • Igor Demidov Национальный технический университет «Харковский политехнический институт», Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.42.31

Ключові слова:

воскоподібні речовини, хроматографія, диференціальна скануюча калориметрія, температура плавленн

Анотація

У статті представлені результати досліджень якісних показників воскоподібних речовин отриманих з вторичних продуктів виробництва рослинного масла методом контактної екстракції з використанням в якості розчинників гексан та сивушне масло. Проаналізувавши якісний склад зразків, що досліджувались, методом газової хроматографії, досліджені основні якісні показники воскоподібних речовин та проведена порівняльна характеристика з виробничими аналогами

Біографії авторів

Julia Omelchenko, Национальный технический университет «Харковский политехнический институт»

Национальный технический университет «Харковский политехнический институт», преподаватель­стажер кафедры «Технология жиров и продуктов брожения», г. Харьков, Украина

Igor Demidov, Национальный технический университет «Харковский политехнический институт»

доктор технических наук, профессор, Национальный технический университет «Харковский политехнический институт», профессор кафедры «Технология жиров и продуктов брожения», г. Харьков, Украина; тел.: (095) 185-32-67

Посилання

O'Brien, R., Shirokov, V. D., Babeykinoy, D. A. Selivanova, N. S., Magda, N. V. Fats and oils. Production, composition and properties, use. SanctPeterburg: Occupation, 2007, 66–68.

Marshalkіna, G. A. Tehnology confectionery. Moscow: Nutritive promislovіst, 1988, 445 p.

Lur'e, I. S. Technology and Chemical Control confectionery. Moskow: Light is the nutritive promislovіst, 1987, 328 p.

Bohr, L. V., Shabalin, S. M., Danilin, V. N. Application of natural and synthetic waxes as heat storage materials. Moscow: Science and Technology, 1996, 45‒52.

Ivanovo, L. E. Encyclopedia waxes. Gostoptekhizdat, 1956,­ 147 p.

Kolattu-kuda, P. E. Chemistry and biochemistry of natural waxes. Amst., 1976, 147 p.

Odlyha, M. Investigation of the binding media of paintings by thermoanalytical and spectroscopic techniques. Thermochimi Acta,­ 1995, 269, 705‒727.

Asperger, A., Engewald, W., Fabian, G. Thermally assisted hydrolysis and methylation – a simple and rapid online derivatization method for the gas chromatographic analysis of natural waxes. J Anal Appl Pyrol, ­ 2001, ­ 61, 91‒109, doi: 10.1016/S0165-2370(01)00116-4.

Hamilton, R. J. Waxes: chemistry, molecular biology and functions. The Oily Press, Dundee, 1995, ­90‒163.

Marinach, C., Papillon, M. C., Pepe, C. Identification of binding media in works of art by gas chromatography-mass spectrometry. J Cult Herit, 2004, 5, 231‒240, doi: 10.1016/j.culher.2003.12.002.

Regert, M., Colinart, S., Degrand, L. Characterization of wax works of art by gas chromatographic procedures. J Chromatogr A, 2005, 1091, 124‒240, doi: 10.1016/j.chroma.2005.07.039.

Grob, K., Giuffré, A. M. Recognition of adulterated oils by direct analysis of the minor components. Fat Sci Tech, 1994, 98, 286‒290.

Animal fats and oils and plant. Determination of melting point in open capillary (point flow) ISO 6321: 2003. ¬ [Effective as of 11.06.2003]. ¬ Kyiv: State Committee of Ukraine, 2004 ¬ 18 . ¬ (National Standard of Ukraine).

Omelchenko, J. E., Demidov, I. N Removing lipids from the spent filter powder extraction method of contact. Vestnik NTU "KPI". – Kharkiv: NTU "KPI", 2016, 19(1191), 57-62.

Beeswax industrial. Specifications: ISO4667: 2006. ­ [Effective as of 15.08.2006]. – K.: State Committee of Ukraine, 2007 ­ 18 ¬ (National Standard of Ukraine)

Bel'kovich, P. I., Golovanovav, N. G. Wax and its technical counterparts. Minsk: Science and Technology, 1980, 176 p.

##submission.downloads##

Як цитувати

Omelchenko, J., & Demidov, I. (2016). Якісні показники воскоподібних речовин. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (42 (1214), 193–198. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.42.31

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія