Дієтичні властивості напоїв на основі сироватки

Автор(и)

  • Sergey Bondar Одеська національна академія харчових технологій, Ukraine
  • Oksana Chabanova Одеська національна академія харчових технологій, Ukraine
  • Anastasiia Trubnikova Одеська національна академія харчових технологій, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2017.32.14

Ключові слова:

напої профілактичного призначення, дієтичні властивості, фізико-хімічні, мікробіологічні, органолептичні показники

Анотація

Виявлено залежність властивостей напоїв від рецептури. Дієтичний ефект виявлено біохімічними дослідами з панкреатичною ліпазою in vitro. Бактерицидна дія напоїв доводиться мікробіологічними дослідженнями. Отримані зразки напоїв відзначались високими органолептичними, фізико-хімічними та мікробіологічними показниками.  Продукти повністю відповідають вимогам НТД до кисломолочних напоїв і мають виражену дієтичну та профілактичну дію. Встановлено раціональні рецептури напоїв профілактичного призначення на основі сироватки.

Посилання

Khramtsov, A.H., Ryabtseva, S.A., Evdokymov, Y.A. Myrovыe tendentsyy v pererabotke sivorotky. Pererabotka moloka, 2009, # 5, 18–20.

Mollea, C., Marmo, L., Bosco, F. Valorisation of cheese whey, a by-product from the dairy industry. Food Industry, InTech, 2013. – doi: 10.5772/53159.

Yasmin, A. et al. Compositional analysis of developed whey based fructooligosaccharides supplemented low-calorie drink. Journal of food science and technology, 2015, 52, #. 3, S. 1849-1856.

Napytky novoho pokolenyya yz molochnoy sыvorotky / A.H. Khramtsov, M.A. Zhylyna, P.H. Nesterenko y dr.. Molochnaya prom-st', 2006, # 6, S. 87.

Shahdadi, F. et al. Effects of various essential oils on chemical and sensory characteristics and activity of probiotic bacteria in drinking yoghurt. Agricultural Communications, 2015, 3, # 1, S. 16-21.

Orzano, A. J., Scott, J. G. Diagnosis and treatment of obesity in adults: an applied evidence-based review. The Journal of the American Board of Family Practice, 2004, 17, # 5, S. 359-369.

Chabanova, O.B., Vikul', S.I., Bondar, S.M., Nyedova, O.F. Obgruntuvannya retseptur diyetychnykh napoyiv na osnovi syrovatky., Naukovi pratsi. ONAKhT, # 2014, 44, S. 185–192.

Biolohichna khimiya: Laboratornyy praktykum /Pid.red.Ya.I.Hons'koho – Ternopil': Ukrmedknyha, 2001.

Bonev, B., Hooper, J., Parisot, J. Principles of assessing bacterial susceptibility to antibiotics using the agar diffusion method. Journal of antimicrobial chemotherapy, 2008, 61, # 6, S. 1295-1301. – doi.org/10.1093/jac/dkn090.

Levytskyy, A.P., Vertykova, E.K., Selyvanskaya, Y.A. Khlorohenovaya kyslota: byokhymyya y fyzyolohyya. Mikrobiolohiya i biotekhnolohiya. 2010. # 2, S. 6–20.

Ross, J. A., Kasum, C. M. Dietary flavonoids: bioavailability, metabolic effects, and safety. Annual review of Nutrition, 2002, 22, # 1, S. 19-34.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-09-27

Як цитувати

Bondar, S., Chabanova, O., & Trubnikova, A. (2017). Дієтичні властивості напоїв на основі сироватки. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (32(1254), 85–90. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2017.32.14

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія