Термостатний спосіб виробництва – гарантія тривалого зберігання паст білкових дитячого харчування

Автор(и)

  • Yulia Ukrainceva Луганский национальный аграрный университет, Україна
  • Nataliia Tkachenko Одеська національна академія харчових технологій, завідувач кафедри технології молочних, олійно-жирових продуктів і косметики, Україна
  • Anastasiia Avershina Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, доцент кафедри товарознавства та торгового підприємства, Україна
  • Oleksandr Pavlenko Луганський національний аграрний університет, доцент кафедри техносферної безпеки, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2017.32.20

Ключові слова:

дитяче харчування, паста білкова, зберігання, температура, органолептичні показники, кислотність, мікробіологічні показники, біохімічні показники, пробіотичні властивості

Анотація

У статті викладені результати досліджень зміни показників якості паст білкових дитячого харчування з високими гіпоалергенними, пробіотичними, в т.ч. антагоністичними, властивостями при зберіганні в герметичній тарі при температурі (4 ± 2) °С протягом 28 діб. Показано, що при зазначених умовах протягом 24 діб досліджені зразки мають високі органолептичні, нормовані фізико-хімічні, мікробіологічні та біохімічних показники якості. Встановлено, що граничний термін зберігання паст білкових дитячого харчування при температурі (4 ± 2) °С не повинен перевищувати 12 діб з урахуванням коефіцієнта запасу для кисломолочних продуктів дитячого харчування (за умови зберігання в герметичній тарі).

Посилання

Rynok detskogo pitaniya v Ukraine. Elektronnyy resurs. Elektron. dan. statuspress.com.ua. Rezhim dostupa: statuspress.com.ua

Kuznetsov, V.V., Lipatova, N.N. Spravochnik tekhnologa molochnogo proizvodstva, Tekhnologiya detskikh molochnykh produktov [Directory of the technologist of dairy production. Technology of children's dairy products]. Sankt-Peterburg: GIORD, 2005, 525.

Tkachenko, N.A, Nekrasov, P.O., Nazarenko, Yu.V., Ukraintseva, Yu.S., Avershyna, A.S. Analiz ta perspektyvy rozvytku industrii dytiachoho kharchuvannia v Ukraini ta sviti. [Analysis and prospects of the development of the baby food industry in Ukraine and in the world]. Molochnyi biznes. 2016, 4. 10–14, 2017, 1, 4–8.

Rynok detskikh molochnykh produktov v Ukraine. (2010). Elektronnyy resurs. Soyuz-inform. Rezhim dostupa: http://www.souz-inform.com.ua/index.php?language=rus& menu=article/ detskoe_pytanye.

Ukrainskii rynok molochnykh produktov detskogo pitaniya. (2011). Elektronnyy resurs. Elektron. dan. Infagro. Rezhym dostupa: http://www.infagro.com.ua/ru/Product/Yes/37/

Оbzor rynka detskogo pitaniya v Ukraine. (2014). Elektronnyy resurs. Bebi-expo. Rezhym dostupa: http://babyexpo.ua/baby_expo/news_baby_expo/detail.php?ELEMENT_ID=5788

Pro zatverdzhennia Derzhavnoi tsilovoi sotsialnoi prohramy rozvytku vyrobnytstva produktiv dytiachoho kharchuvannia na 2012-2016 roky. (2011). Elektronnyi resurs. Rezhym dostupu: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/870-2011-p.

Romanchuk, I.O. Rozrobka tekhnolohii produktiv dytiachoho kharchuvannia ta aktualni pytannia yikh podalshoho rozvytku. [Development of baby food technology and relevant issues for their further development]. Zbirnyk prats druhoi spetsializovanoi naukovo-praktychnoi konferentsii «Dytiache kharchuvannia: perspektyvy rozvytku ta innovatsiini tekhnolohii» v ramkakh XVII Mizhnarodnoho Forumu tovariv ta posluh dlia ditei BABY EXPO, 2014, Kyiv, 49-52.

Tkachenko, N.A., Ukraintseva, Yu.S. Obgruntuvannia parametriv fermentatsii bilkovoi masy u tekhnolohii bilkovykh past dlia dytiachoho kharchuvannia [Justification of parameters of fermentation of protein mass in the technology of protein paste for baby food]. Kharchova nauka i tekhnolohiia. 2015, 2 (31). 38-47. – doi: 10.15587/1729-4061.2014.23388.

Skorchenko, T.A., Polishchuk, H.Ye., Hrek, O.V., Kochubei, O.V. Tekhnolohiia nezbyranykh produktiv: navch. posibnyk [Technolonium of non-assorted products: companion]. Nats. un-t kharch. tekhnolohii. Vinnytsia: Nova kn., 2005, 264 p.

Walker, A. Intestinal colonization and programming of the intestinal immune response. Journal of clinical gastroenterology. 2014, 48, 1, 8–11.

Randi, J. Bertelsen, Elizabeth, T. Jensen, Tamar, Ringel-Kulka. Use of probiotics and prebiotics in infant feeding. Best Practice & Research Clinical Gastroenterology. 2016, 30, 1, 39 – 48. – doi:10.1016/j.bpg.2016.01.001.

Linda, V. Thomas. Probiotics – the journey continues. International Journal of Dairy Technology. 2016, 69, 4, 469 – 480. – doi: 10.1111/1471-0307.12354.

Civardi, E., Garofoli, F., Longo, S. Safety, growth, and support to healthy gut microbiota by an infant formula enriched with functional compounds. Clinical Nutrition. 2017, 36, 1, 238 – 245. – doi: 10.1016/j.clnu.2015.11.006.

Bergmann, H., Rodriguez, J.M., Salminen, S., Szajewska, H. Probiotics in human milk and probiotic supplementation in infant nutrition: a workshop report. The British journal of nutrition. 2014, 112(7), 1119–1128.

Nazarenko, Yu.V., Tkachenko, N.A. Tekhnolohiia syru kyslomolochnoho dytiachoho kharchuvannia: monohrafiia. [Technology of dairy cheese cheese: monograph]. Sumy: vydavnycho-vyrobnyche pidpryiemstvo «Mriia-1», 2016, 188 p.

Gan, E.V. Electron transfer properties of melanin. Arch. Biochem. and Biophis. 1976, 17(3), 666–672.

Andreeva, L.I., Kozhemyakin, L.A, Kishkun, A.A. Modifikatsiya metoda opredeleniya perekisey lipidov v teste s tiobarbiturovoy kislotoy.[ Modification of the method for determination of lipid peroxides in the test with thiobarbituric acid]. Lab. Delo. 1988, 11, 41–43.

Mu 4.2. 727-99. Gigienicheskaya otsenka srokov godnosti pishchevykh produktov. Elektronnyy resurs. Yelektron. dan. Rezhim dostupa: http://www.znaytovar.ru/new2823.html.

Tkachenko, N.A., Nazarenko, Yu.V., Avershina, A.S, Ukraintseva, Yu.S. Zakvashuvalni kompozitsiyi dlya dytiachikh kyslomolochnikh produktiv z pidvicenimi proteolitychnymy vlastyvostiamy. Vostochno-evropeyskiy gurnal peredovikh technologiy. 2014, 2/12(68). 66–71. – doi:10.15587/1729-4061.2014.23388.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-09-27

Як цитувати

Ukrainceva, Y., Tkachenko, N., Avershina, A., & Pavlenko, O. (2017). Термостатний спосіб виробництва – гарантія тривалого зберігання паст білкових дитячого харчування. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (32(1254), 123–132. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2017.32.20

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія