Теоретичні аспекти вивчення полімеризаційних процесів при формуванні полісахаридних гідрогелів з амінокислотами
DOI:
https://doi.org/10.20998/2413-4295.2017.53.09Ключові слова:
гелі харчові плівкоутворюючі, уронові полісахариди, альгінат натрію, низькоетерифірованний пектин, іони кальцію, синтезовані композитиАнотація
У статті розглянуто метод синтезу та аналізу фізико-хімічних характеристик гелів харчових плівкоутворюючих на основі композицій уронових полісахаридів, зшитих наночастинками кальцію. Визначено необхідність створення гідрогелів харчових плівкоутворюючих. Досліджено функції низькомолекулярних поліуронатних фракцій в зв'язуванні кальцію і індукованого кальцієм гелеутворення нормального низькометокси-пектину. Результати роботи стали науковим підґрунтям для розробки технології харчових покриттів, що самоорганізуються і біодеградують при стандартних умовахПосилання
Nešić, А., Onjia, A., Dimitrijeviс, S., Errico, M.-E. , Santagata, G., Malinconico, M. Design of pectin-sodium alginate based films for potential healthcare application: Study of chemico-physical interactions between the components of films and assessment of their antimicrobial activity. Carbohydrate Polymers, 2017, 157, 981-990. – doi: 10.1016/j.carbpol.2016.10.054.
Kondratyuk, N. V., Pyvovarov, Ye. P. Kharchovi uronatni hidroheli, yak osnova stratehiy zdorovoho kharchuvannya u zakladakh restorannoho hospodarstva [Food grade hydrogels as the basis of healthy nutrition strategies in restaurants]. Mizhnarodna naukovo-praktychna konferentsiya «Aktual'ni problemy rozvytku restorannoho, hotel'noho ta turystychnoho biznesu v umovakh svitovoyi intehratsiyi: dosyahnennya ta perspektyvy» [International scientific and practical conference "Actual problems of development of restaurant, hotel and tourist business in conditions of world integration: achievements and prospects"]. Kharkiv: KhDUHT, 2017, 88.
Kondratyuk, N. V., Pyvovarov, Ye. P., Stepanova, T. M. Naukovo-praktychni aspekty vyrobnytstva kharchovykh nanoplivok na osnovi kompozytsiy uronatnykh polisakharydiv [Scientific and practical aspects of production of food nano-films on the basis of compositions of uranium polysaccharides]. Mizhnarodna naukovo-praktychna konferentsiya «Tekhnolohii kharchovykh produktiv i kombikormiv» [International scientific and practical conference "Technologies of food products and feed"]. Odesa: ONAKhT, 2017, 145.
Galus, S., Lenart, A. Development and characterization of composite edible films based on sodium alginate and pectin. Journal of Food Engineering, 2013, 4, 459-465. – doi: 10.1016/j.jfoodeng.2012.03.006.
Nakauma, M., Funami, T., Fang, Y., Nishinari, K., Draget, K. I., Phillips, G. O. Calcium binding and calcium-induced gelation of normal low-methoxyl pectin modified by low molecular-weight polyuronate fraction. Food Hydrocolloids, 2017, 69, 318-328. – doi: 10.1016/j.foodhyd.2016.12.035.
Kondratyuk, N. V., Okovytyy, S. I., Pyvovarov, Ye. P. Doslidzhennya kharchovykh system na osnovi pektynu. Kvantovo-khimichne modelyuvannya dymeriv halakturonovoyi kysloty [Research of pectin-based food systems. Quantum-chemical modeling of galacturonic acid dimers]. Visnyk NTU «KhPI» [Bulletin of the NTU "KhPI"], 2017, 7 (1229), 194-199.
De’Nobili, M. D., Rojas, A. M., Abrami, M., Lapasin, R., Grassi, M. Structure characterization by means of rheological and NMR experiments as a first necessary approach to study the l-(+)-ascorbic acid diffusion from pectin and pectin/alginate films to agar hydrogels that mimic food materials. Journal of Food Engineering, 2017, 165, 82-92. – doi: 10.1016/j.jfoodeng.2015.05.014.
Kondratjuk, N. V., Pyvovarov, Y. P., Padalka, A. M., Polivanov, Y. A. Rheological properties of food film-forming gels on the basis of uroconate polysaccharides Bulletin of NTU "KhPI": Innovative research in students' scientific work, 2017, 41 (1263), 47-51.
Kondratjuk, N. V., Okovyty, S. I., Pyvovarov, Y. P., Bilichenko, M. O., Polivanov, Y. P. Quantum-chemical modeling of dimers of the uronate polysaccharides in the strategy of creation of the food biodegradable coatings. Progressive technology and technologies of food production of restaurant industry and trade, 2017, 2 (25), 79-91. – doi: 10.1021/acscatal.6b01562.
Okovytyy, S. I., Pivovarov, P. P., Pivovarov, E. P., Kondratjuk, N. V., Kalashnikova, K. I. A DFT Study of the Complexation of Alginic Acid with Ca2+ Ions. Jackson State University: 10th Southern School on Material Science and Computational Chemistry, 2010, 54.
##submission.downloads##
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Журнал публікує статті згідно з ліцензією Creative Commons Attribution International CC-BY.