Дослідження реологічних властивостей харчових систем на основі уронатних полісахаридів

Автор(и)

  • Natalia Kondratjuk Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Україна
  • Evgen Pivovarov Харківський державний університет харчування та торгівлі, Україна
  • Oksana Hrets`ka Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2017.53.13

Ключові слова:

альгінат натрію, пектин низькоетерифікований амідований, гель, динамічна в’язкість, реологія

Анотація

Досліджено реологічні властивості гелів харчових плівкоутворюючих на основі композиції «альгіанат натрію-пектин» за загальним вмістом сухих речовин 3%. Доведено, що зміни в’язкості залежать від кількісних співвідношень полісахаридів уронатного типу. Зі збільшенням пектинової складової спостерігаються два «падіння» динамічної в’язкості системи, що пов’язано з фазовими переходами та масопереносом вологи у системі гелю. У статті обгрунтовано раціональні співвідношення складових у системі, які дозволяють отримати гелі з високими технологічними характеристиками

Посилання

Klynkov, A. S., Belyev P. S., Scuratov, V. K. etc., Recycling and recycling of packaging and packaging, 2010, 112.

Savitskaya, T. A., Gotina, Y. A., Po, H. Edible films and coatings: a person's help to the environment or a new food product, Biology and chemistry, 2014, 6, 3–9.

Pivovarov, P. P., Pivovarov, E. P., Kondratjuk, N. V., Stepanova, T. M. Modeling of low calorie pectin-based product composition, Ukrainian Food Journal, 2015. 4, 1, 40–49.

Nesic, A., Onjia, A., Davidovic, S., Dimitrijevic, S. etc. Design of pectin-sodium alginate based films for potential healthcare application: Stude of chemico-physical interaction between the components of films and assessment of their antimicrobial activity, Carbohydrate Polymers, 2017, 157, 981 – 990. – doi: 10.1016/j.carbpol.2016.10.054.

Kondratjuk, N. V., Pivovarov, Y. P., Neclesa, O. P. Scientific aspects of technology of the deserts with capsule probiotic microorganisms : Т 38 monography, Kharkiv : KHDUFT, 2015, 138.

Pivovarov, Y. P. Scientific substantiation of the technology of structured foodstuffs by the method of ionotropic gel formati, aref, Kharkiv : Publishing house HDUHT, 2014, 26.

Tiantian, W., Jiaqi, H., Yangyang, J., Yaqin H., etc. Formation of hydrogels based on chitosan/alginate for the delivery of lysozyme and their antibacterial activity, Food Chemistry, 2018, 240, 361–369. doi: 10.1016/j.foodchem.2017.07.052.

De`Nobili, M. D., Rojas, A. M., Abrami, M., etc. Structure characterization by means of rheological and NMR experiments as a first necessary approach to study the L-(+)-ascorbic acid diffusion from pectin and pectin/alginate films to agar hydrogels that mimic food materials, Journal of Food Engineering, 2015, 165, 82–92. – doi: 10.1016/j.jfoodeng.2015.05.014.

Belščak-Cvitanović, A., Bušić, A., Barišić, L. Emulsion templated microencapsulation of dandelion (Taraxacum officinale L.) polyphenols and β-carotene by ionotropic gelation of alginate and pectin, Food Hydrocolloids, 2016, 57, 139–152. – doi: 10.1016/j.foodhyd.2016.01.020.

Wolfel, A., Marcelo, R. R., Cecilia, I. A. I. Post-synthesis modification of hydrogels. Total and partial rupture of crosslinks: Formation of aldehyde groups and recrosslinking of cleaved hydrogels, Polymer, 2017, 116, 251-260. – doi: 10.1016/j.polymer.2017.03.068.

Kondratjuk, N. V., Okovyty, S. I., Pyvovarov, Y. P., etc. Quantum-chemical modeling of urinate polysaccharides dimers in the strategy of creating food biodegradeted coatings, Bulletin of the National Technical University "KhPI". Collection of scientific works. Series: Innovative studies in students' scientific work..– NTU «KhPI», 2017, 41 (1263), 47-52.

##submission.downloads##

Як цитувати

Kondratjuk, N., Pivovarov, E., & Hrets`ka, O. (2017). Дослідження реологічних властивостей харчових систем на основі уронатних полісахаридів. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (53(1274), 84–88. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2017.53.13

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія