Зміни вуглеводного комплексу плодів при зберіганні за обробки антиоксидантними композиціями

Автор(и)

  • Marina Serdyuk Таврійський державний агротехнологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-6504-4093

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2017.53.20

Ключові слова:

антиоксиданти, вуглеводи, цукри, крохмаль, пектинові речовини, твердість, зберігання

Анотація

Дослідження присвячені виявленню та науковому обґрунтуванню впливу комплексних антиоксидантних композицій на зміни вуглеводного комплексу плодів протягом тривалого холодильного зберігання. Встановлено, що обробка антиоксидантними композиціями збалансовує катаболічні та анаболічні процеси перетворення вуглеводів при зберіганні плодової продукції, зменшує у 1,1...5,0 разів інтенсивність процесів післязбирального перетворення розчинних сахаридів, у 1,6...4,7 разів швидкість оцукрення крохмалю та у 1,7...9,3 рази швидкість витрати пектинових речовин.

Біографія автора

Marina Serdyuk, Таврійський державний агротехнологічний університет

кафедра технології переробки та зберігання продукції сільського господарства

Посилання

Serdyuk, M., Stepanenko, D. Formation of the taste of plum fruits under the influence of abiotic factors. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2015, 4(10 (76)), 55-60.

Jan, I., Rab, A., Influence of storage duration on physico-chemical changes in fruit of apple cultivars. J. Anim. Plant Sci., 2012, Т. 22, №. 3, С. 708-714.

Mesa, K., Serra, S., Masia, A., Gagliardi, F., Bucci, D., Musacchi, S. Seasonal trends of starch and soluble carbohydrates in fruits and leaves of ‘Abbé Fétel’pear trees and their relationship to fruit quality parameters. Scientia Horticulturae, 2016, 211, 60-69. – doi:10.1016/j.scienta.2016.08.008.

Prichko, T. G., Skorikova, Yu. G. Izmeneniya biohimicheskih i fiziko-himicheskih harakteristik yablok v period sozrevaniya. Izvestiya vyisshih uchebnyih zavedeniy. Pischevaya tehnologiya, 1990, 199, 6-10.

Il'inskij, A. S., Karpov, S. B., Pustovalov, M. R. Honey Crisp [apples] storage in various conditions. Bulletin of Michurinsk State Agrarian University, 2014, 13.

Kovács, E., Eads, T. M. Morphologic changes of starch granules in the apple cv. Mutsu during ripening and storage. Scanning, 1999, 21, №. 5, 326-333. – doi:10.1002/sca.4950210506.

Beattie, B., Wade, N. Storage, ripening and handling of fruit. Fruit Processing., Springer US, 1996, 40-69, – doi: 10.1007/978-1-4615-2103-7_3.

Dubrovskaya, O. Yu., Biohimicheskiy sostav plodov sortov i form slivyi i vyidelenie luchshih genotipov dlya selektsionnogo ispolzovaniya i pererabotki : dis. … kand..s.–h. nauk: 06.01.05. Michurinsk, 2015, 130 s.

Segonne, S. M., Bruneau, M., Celton, J. M., Gall, S. Le, Francin-Allami, M., Juchaux, M., Renou, J. P. Multiscale investigation of mealiness in apple: an atypical role for a pectin methylesterase during fruit maturation. BMC plant biology, 2014, 14, №. 1, 375. – doi:10.1186/s12870-014-0375-3.

El-Ramady, H. R., Domokos-Szabolcsy, É., Abdalla, N. A., Taha, H. S., Fári, M. Postharvest management of fruits and vegetables storage. Sustainable agriculture reviews. – Springer International Publishing, 2015, С. 65-152. - doi.org/10.1007/978-3-319-09132-7_2.

Kaur, K., Dhillon, W. S., Mahajan, V. C. Changes in pectin methyl esterase activity with different packaging materials and stages of fruit harvesting during cold storage of pear cv. Punjab beauty. Journal of food science and technology, 2014, 51, №. 10, С. 2867-2871. –doi:10.1007/s13197-012-0773-1.

Lapasin, R., Pricl, S. The polysaccharides: sources and structures. Rheology of Industrial Polysaccharides: Theory and Applications. – Springer US, 1995, 1-133. – doi:10.1007/978-1-4615-2185-3_1

Billy, L., Mehinagic, E., Royer, G., Renard, C. M., Arvisenet, G., Prost, C., Jourjon, F. Relationship between texture and pectin composition of two apple cultivars during storage. Postharvest Biology and Technology, 2008, 47, №. 3, С. 315-324. – doi:10.1016/j.postharvbio. 2007.07.011

Salina, E. S., Levgerova, N. S., Gryuner, L. A., Ilina, I. A. Pektinovyie veschestva kak tehnologicheskiy pokazatel prigodnosti plodov yabloni dlya proizvodstva soka. Dostizheniya nauki i tehniki APK, 2010, 9, S. 30 – 31.

Sozaeva, D. R., Dzhaboeva, A., Shaova, L., Tsagoeva, O. Soderzhanie pektinov v razlichnyih vidah plodovyih kultur i ih fiziko-himicheskie svoystva. Vestnik Voronezhskogo gosudarstvennogo universiteta inzhenernyih tehnologiy, 2016, 2 (68), S. 170 – 174.

Deuel, H., Stutz, E. Pectic sub stances and pectic. Advances in Enzymology and Related Areas of Molecular Biology, 2009, 20, С. 341. – doi: 10.1002/9780470122655.ch11

Arasimovich, V. V., Ponomareva, I. P. Obmen uglevodov pri sozrevanii i hranenii plodov yabloni. Kishinev: Shtiintsa, 1976, S. 61-77.

Novikova, O. A., Golikova, N. A., Ovchinnikova, R. I. Dinamika soderzhaniya pektinovyih veschestv v plodah yabloni v protsesse hraneniya. Agrarnyiy vestnik Urala, 2009, 12.

Belitz, I. H. D., Grosch, I. W. Fruits and fruit products. Food chemistry. – Springer Berlin Heidelberg, 2004, 806-861. – doi:10.1007/978-3-662-07279-0_19.

Suzuki, Y. Polyol Metabolism and Stress Tolerance in Horticultural Plants. Abiotic Stress Biology in Horticultural Plants, Springer Japan, 2015, 59-73. – doi:10.1007/978-4-431-55251-2_5.

Shen, B., Hohmann, S., Jensen, R. G., Bohnert, H. J. Roles of sugar alcohols in osmotic stress adaptation. Replacement of glycerol by mannitol and sorbitol in yeast. Plant Physiology, 1999, 121, №. 1, 45-52, doi: 10.1104/pp.121.1.45.

Dikeman, C. L., Bauer, L. L., Fahey, G. C. Carbohydrate composition of selected plum/prune preparations. Journal of agricultural and food chemistry, 2004, 52, №. 4, С. 853-859. - doi: 10.1021/jf034858u.

Medvedev, V. A. Tehnologiya kompleksnogo ispolzovaniya othodov sadovodstva i sokovogo proizvodstva : avtoref. diss. na soiskanie uch. stepeni k.t.n., Krasnodar, 1973., 29 s.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-24

Як цитувати

Serdyuk, M. (2017). Зміни вуглеводного комплексу плодів при зберіганні за обробки антиоксидантними композиціями. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (53(1274), 137–145. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2017.53.20

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія