Оцінка збереженості жиру акули катран
DOI:
https://doi.org/10.20998/2413-4295.2017.53.21Ключові слова:
риб’ячий жир, акула катран, молярна маса кислот, радіус молекул жируАнотація
Досліджено показники, що характеризують збереженість ліпідів чорноморської акули за комплексом фізичних, структурно-механічних та фізико-хімічних методів. Об’єктивна оцінка споживної цінності жиру з печінки акули катран проводилась за умов низькотемпературного зберігання та охолодження порівняно з іншими видами риб. Фізичними методами визначено концентрацію молекул жиру в одиниці об’єму, радіус та об’єм самих молекул жиру для різних видів риб. Оцінка структурно-механічних показників передбачала визначення густини та в’язкості жиру в кореляції з кислотним та перекисним числомПосилання
Mazaraki, A. A., Lebska, T. K., Sydorenko, O. V. ta in. Innovatsiini tekhnolohii pererobky ryby: monohrafiia.. Kyiv : KNTEU, 2014, 431 р.
Sydorenko, O. V. Formuvannia asortymentu ta yakosti ryboroslynnykh produktiv: monohrafiia. K : KNTEU, 2006, 312 р .
Aubourg, S. P. Fish: Processing. Reference Module in Food Science, 2016, 710–715, doi:10.1016/B978-0-12-384947-2.00290-7
Gülgün, F., Sühendan, Mol, Didem, Üçok. Úengör The Effect of Ascorbic Acid, Citric Acid and Salt on the Quality of Spiny Dogfish (Squalus acanthias) Fillet. Journal of Aquatic Food Product Technology., 2007, 16, 103-113, doi: 10.1300/J030v16n01_08
Sybille, Merkle, EdithaGiese, SaschaRohn, HorstKarl, Ines Lehmann, Andreas Wohltmannd, Jan Fritsche. Impact of fish species and processing technology on minor fish oil components. Food Control, 2017, 72, 1379-1387, doi: 10.1016/j.foodcont.2016.11.003
Рetrenko, O. A. Otchet o nauchnoi deiatelnosty YuhNYRO za 2015 hod. Kerch., 2015, 99 р.
Ieremieiev, V. M., Haievska, A. V., Shulman, H. Ye., Zahorodnia, Yu. A. Promyslovi bioresursy Chornoho ta Azovskoho moriv. Sevastopol: EKOSI-Hidrofizyka, 2011, 367 р.
Spozhyvannia ryby ta ryboproduktiv v Ukraini. Ekonomichnyi dyskusiinyi klub, 2017, URL : http://edclub.com.ua/analityka/spozhyvannya-ryby-ta-ryboproduktiv-v-ukrayini-shcho-bulo-shcho-ye-shcho-bude (data zvernennia: 02.10.2017).
Bolila, N. O. Vplyv morfometrychnykh kharakterystyk na spozhyvni vlastyvosti chornomorskoi akuly katran. Visnyk Lvivskoi komertsiinoi akademii. Seriia tovaroznavcha, 2016, 16, 119-122.
Bolila, N. O., Sydorenko, O. V., Korotetskyi, V. P. Otsinka spozhyvnykh vlastyvostei chornomorskoi akuly katran z metoiu vykorystannia v kharchovii promyslovosti. Zb. statei nauk.-prakt. konf. iz mizhnarodnoiu uchastiu "Voda: problemy ta shliakhy vyrishennia" (5-8 lyp. 2017, m. Rivne). Zhytomyr : Vyd-vo ETs "Ukrekobiokon", 2017, 20-24.
Shapoval, S. L. Romanenko, R. P., Forostiana, N. P. Diahnostyka fizychnykh vlastyvos-tei kharchovykh produktiv. Kyiv : Kyiv. nats. torh.-ekon. un-t., 2017, 192 р.
Penny, M. Kris-Etherton, William, S. Harris, Lawrence, J. Appel. Fish Consumption, Fish Oil, Omega-3 Fatty Acids, and Cardiovascular Disease. Circulation, 2002, 19(21), 2747-2757, doi: 10.1161/01.CIR.0000038493. 65177.94.
Rupnik, K., Rupnik, K., Kutin, J., Bajsić, I. Identification and prediction of the dynamic properties of resistance temperature sensors. Sensors and Actuators A: Physical, 2013, 197, 69–75, doi:10.1016/j.sna.2013.03.039
Jungreuthmayer, C. A, Jungreuthmayer, C., Bauml, T., Winter, O., Ganchev, M., Kapeller, H., Haumer, A., Kral, C. Detailed Heat and Fluid Flow Analysis of an Internal Permanent Magnet Synchronous Machine by Means of Computational Fluid Dynamics. IEEE Transactions on Industrial Electronics, 2012, 59(12), 4568–4578, doi:10.1109/tie.2011.2176696.
##submission.downloads##
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Журнал публікує статті згідно з ліцензією Creative Commons Attribution International CC-BY.