Оцінка збереженості жиру акули катран

Автор(и)

  • Olena Sydorenko Київський національний торговельно-економічний університет, Ukraine
  • Nadiia Bolila Київський національний торговельно-економічний університет, Ukraine
  • Ninel Forostyanа Київський національний торговельно-економічний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2017.53.21

Ключові слова:

риб’ячий жир, акула катран, молярна маса кислот, радіус молекул жиру

Анотація

Досліджено показники, що характеризують збереженість ліпідів чорноморської акули за комплексом фізичних, структурно-механічних та фізико-хімічних методів. Об’єктивна оцінка споживної цінності жиру з печінки акули катран проводилась за умов низькотемпературного зберігання та охолодження порівняно з іншими видами риб. Фізичними методами визначено концентрацію молекул жиру в одиниці об’єму,  радіус та об’єм  самих молекул жиру для різних видів риб. Оцінка структурно-механічних показників передбачала визначення густини та в’язкості жиру в кореляції з кислотним та перекисним числом

Посилання

Mazaraki, A. A., Lebska, T. K., Sydorenko, O. V. ta in. Innovatsiini tekhnolohii pererobky ryby: monohrafiia.. Kyiv : KNTEU, 2014, 431 р.

Sydorenko, O. V. Formuvannia asortymentu ta yakosti ryboroslynnykh produktiv: monohrafiia. K : KNTEU, 2006, 312 р .

Aubourg, S. P. Fish: Processing. Reference Module in Food Science, 2016, 710–715, doi:10.1016/B978-0-12-384947-2.00290-7

Gülgün, F., Sühendan, Mol, Didem, Üçok. Úengör The Effect of Ascorbic Acid, Citric Acid and Salt on the Quality of Spiny Dogfish (Squalus acanthias) Fillet. Journal of Aquatic Food Product Technology., 2007, 16, 103-113, doi: 10.1300/J030v16n01_08

Sybille, Merkle, EdithaGiese, SaschaRohn, HorstKarl, Ines Lehmann, Andreas Wohltmannd, Jan Fritsche. Impact of fish species and processing technology on minor fish oil components. Food Control, 2017, 72, 1379-1387, doi: 10.1016/j.foodcont.2016.11.003

Рetrenko, O. A. Otchet o nauchnoi deiatelnosty YuhNYRO za 2015 hod. Kerch., 2015, 99 р.

Ieremieiev, V. M., Haievska, A. V., Shulman, H. Ye., Zahorodnia, Yu. A. Promyslovi bioresursy Chornoho ta Azovskoho moriv. Sevastopol: EKOSI-Hidrofizyka, 2011, 367 р.

Spozhyvannia ryby ta ryboproduktiv v Ukraini. Ekonomichnyi dyskusiinyi klub, 2017, URL : http://edclub.com.ua/analityka/spozhyvannya-ryby-ta-ryboproduktiv-v-ukrayini-shcho-bulo-shcho-ye-shcho-bude (data zvernennia: 02.10.2017).

Bolila, N. O. Vplyv morfometrychnykh kharakterystyk na spozhyvni vlastyvosti chornomorskoi akuly katran. Visnyk Lvivskoi komertsiinoi akademii. Seriia tovaroznavcha, 2016, 16, 119-122.

Bolila, N. O., Sydorenko, O. V., Korotetskyi, V. P. Otsinka spozhyvnykh vlastyvostei chornomorskoi akuly katran z metoiu vykorystannia v kharchovii promyslovosti. Zb. statei nauk.-prakt. konf. iz mizhnarodnoiu uchastiu "Voda: problemy ta shliakhy vyrishennia" (5-8 lyp. 2017, m. Rivne). Zhytomyr : Vyd-vo ETs "Ukrekobiokon", 2017, 20-24.

Shapoval, S. L. Romanenko, R. P., Forostiana, N. P. Diahnostyka fizychnykh vlastyvos-tei kharchovykh produktiv. Kyiv : Kyiv. nats. torh.-ekon. un-t., 2017, 192 р.

Penny, M. Kris-Etherton, William, S. Harris, Lawrence, J. Appel. Fish Consumption, Fish Oil, Omega-3 Fatty Acids, and Cardiovascular Disease. Circulation, 2002, 19(21), 2747-2757, doi: 10.1161/01.CIR.0000038493. 65177.94.

Rupnik, K., Rupnik, K., Kutin, J., Bajsić, I. Identification and prediction of the dynamic properties of resistance temperature sensors. Sensors and Actuators A: Physical, 2013, 197, 69–75, doi:10.1016/j.sna.2013.03.039

Jungreuthmayer, C. A, Jungreuthmayer, C., Bauml, T., Winter, O., Ganchev, M., Kapeller, H., Haumer, A., Kral, C. Detailed Heat and Fluid Flow Analysis of an Internal Permanent Magnet Synchronous Machine by Means of Computational Fluid Dynamics. IEEE Transactions on Industrial Electronics, 2012, 59(12), 4568–4578, doi:10.1109/tie.2011.2176696.


##submission.downloads##

Як цитувати

Sydorenko, O., Bolila, N., & Forostyanа N. (2017). Оцінка збереженості жиру акули катран. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (53(1274), 146–151. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2017.53.21

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія