Збагачення птеростильбеном сухого напівфабрикату для мафінів швидкого приготування

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2019.02.09

Ключові слова:

борошняні вироби, мафін, птеростельбен, порошок лохини, деменція, раннє старіння, діабет 2 типу

Анотація

Сучасне суспільство перевантажене неконтрольованими потоками інформації, емоціями, стресами. На додаток до всього, незважаючи на пропаганду здорового харчування, населення багатьох країн страждає надмірною вагою, ожирінням і діабетом 2 типу. Роль генів в розвитку діабету, ожиріння і старечого недоумства не так вже й відчутна. У переважної більшості людей, значними факторами виникнення синдромів деменції є харчові звички. Борошняні кондитерські вироби, до яких належать мафіни, завоювали популярність у багатьох країнах світу, отже розробка технологій, пов'язаних із збагаченням класичних рецептур корисними речовинами або компонентами, має актуальність і необхідність. Це також пов'язано з розширенням ринку борошняних кондитерських виробів, що відповідають стратегії збалансованого і оздоровчого харчування. Метою статті є розробка рецептур і технології мафінів швидкого приготування з сухого напівфабрикату з додаванням сухого порошку лохини, як джерела птеростільбену - речовини, що дозволяє знизити ризик передчасного старіння, хвороби Альцгеймера, діабету 2 типу, наслідки стресу і депресії. Запропонована технологія забезпечує збереження корисної дії біологічно активної речовини після термічної обробки, оскільки запропоновано короткочасний вплив підготовленої суміші в полі надвисоких частот. Розроблені сухі суміші для мафінів можуть бути рекомендовані для широких верств населення, оскільки не містять жиру і цукру. Солодкість готовому виробу додає екстракт з листя стевії. У складі мафінів не міститься хімічних розпушувачів.

Посилання

Kobow, K., Kaspi, A., Harikrishnan, K. N., Kiese, K., Ziemann, M., Khurana, I., Fritzsche, I., Hauke, J., Hahnen, E., Coras, R., Mühlebner, A., El-Osta, A., Blümcke I. Deep sequencing reveals increased DNA methylation in chronic rat. Acta Neuropathol, 2013, 5(126), 741–756, doi: 10.1007/s00401-013-1168-8.

Dementsiya. Vsemirnaya organizatsiya zdravookhraneniya. Available at: https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/dementia.

Diabet. Vsemirnaya organizatsiya zdravookhraneniya. Available at: https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/diabetes.

Styazhkina, S., Kamaletdinova, S., Makhmudova, M. N., Gimautdinova, Z. Statistika zabolevayemosti bolezn'yu krona. Klinicheskiy sluchay techeniya bolezni krona i yeye vliyaniye na kachestvo zhizni patsiyenta. OLIMP, 2016, 12(11), 80-82.

Kapetanovic, I. M., Muzzio, M., Huang, Z., Thompson, T. N., McCormic, D. L. Pharmacokinetics, oral bioavailability, and metabolic profile of resveratrol and its dimethylether analog, pterostilbene, in rats. Cancer Chemother Pharmacol. 2011, 3(68), 593–601, doi: 10.1007/s00280-010-1525-4.

Acharya, J. D., Ghaskadbi, S. S. Protective effect of Pterostilbene against free radical mediated oxidative damage. BMC Complement Altern Med, 2013, 238(13), 1-10, doi: 10.1186/1472-6882-13-238.

Wenzhe, Yu., Xiaoqian, Hu., Mingfu, Wa. Pterostilbene inhibited advanced glycation end products (AGEs)-induced oxidative stress and inflammation by regulation of RAGE/MAPK/NF-κB in RAW264.7 cells. Journal of Functional Foods, 2018, (40), 272-279, doi: 10.1016/j.jff.2017.11.003.

Szkudelska, K., Szkudelski, T. Resveratrol, obesity and diabetes. European Journal of Pharmacology, 2010, (635), 1-8, doi: 10.1016/j.ejphar.2010.02.054.

Wang, M., Jiang, S., Yu, F., Zhou, L., Wang, K. Non-Coding RNAs as Molecular Targets of Resveratrol Underlying Its Anticancer Effects. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2019, 17(67), 4709-4719, doi: 10.1021/acs.jafc.9b01667.

Li, J., Zhang, C.-X., Liu, Y.-M., Chen, K.-L., Chen, G. A comparative study of anti-aging properties and mechanism: resveratrol and caloric restriction. Oncotarget, 2017, 39(8), doi: 10.18632/oncotarget.20084.

Perlmutter, D., Loberg, K. Yeda i mozg. Chto uglevody delayut so zdorov'yem, myshleniyem i pamyat'yu: Nauchnaya literatura. New-York, 2013, 460.

Polyvanov Y., Kogan A. Evaluation of the relevance of the development of food modules with pterostilben and resveratrol of natural origin. Dynamics of the development of world science. Abstracts of the 1st International scientific and practical conference. Perfect Publishing. Vancouver, Canada, 2019, 248-250.

Polyvanov, Y., Kogan, A. Berry powders with a high content of pterostilbene and resveratrol in the technology of chocolate flour confectionery. Scientific discoveries: projects, strategies and development: Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ» with Proceedings of the International Scientific and Practical Conference, Edinburgh, 2019, (1), 68–70.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-11-04

Як цитувати

Kogan, A., Polyvanov, Y., Honcharenko, I., & Suprunenko, K. (2019). Збагачення птеростильбеном сухого напівфабрикату для мафінів швидкого приготування. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (2), 61–66. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2019.02.09

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія