Техніко-економічне обґрунтування технології комплексної переробки насіння промислових конопель
DOI:
https://doi.org/10.20998/2413-4295.2021.03.15Ключові слова:
технологія, насіння конопель, переробка, олія, конопляне ядро, борошно, висівки, «протеїн», собівартістьАнотація
У різних груп населення України через розбалансоване харчування спостерігають «прихований голод», що призводить до уповільнення інтелектуального розвитку і зниження продуктивності життя, падіння виробничого потенціалу в результаті підвищення захворюваності та непрацездатності, а також до катастрофічної втрати людського потенціалу. Стаття присвячена розробці технології комплексної переробки насіння промислових конопель. Показано, що наукове обґрунтування та створення вказаної технології забезпечує виробництво харчових конопляних продуктів високої якості, а кількість відходів при їх виробництві – мінімальна. Розроблено технологічну схему комплексної переробки насіння промислових конопель, яка складається з двох основних технологічних ліній: обрушування насіння конопель, виробництва конопляної олії та сипких конопляних продуктів. Ці технологічні процеси можуть бути як послідовними, так і паралельними в залежності від потреб виробництва. У схемі передбачено як виробництво тільки конопляного ядра, або тільки олії та макухи, чи олії та сипких конопляних продуктів (борошна, «протеїну» та висівок). За розробленою технологічною схемою комплексної переробки насіння промислових конопель одержано такі готові конопляні продукти: ядро, олію, «протеїн», борошно та висівки. На вказані продукти розроблено та затверджено в 2019 році директором товариства з обмеженою відповідальністю «Десналенд» технічні умови. Готові продукти можна використовувати як самостійні харчові продукти, так і у вигляді інгредієнтів в технологіях харчових продуктів оздоровчого призначення. За результатами проведених розрахунків собівартість 1 кг конопляного ядра становить 226,49 грн, 1 кг конопляної олії – 206,65 грн, 1 саше-пакета конопляної олії – 4,13 грн, 1 кг конопляного «протеїну» – 503,78 грн, 1 кг конопляного борошна – 16,23 грн, 1 кг конопляних висівок – 39,64 грн; рівень рентабельності становить 42,1 %, період окупності – 2,1 роки. Запропонована технологія комплексної переробки насіння промислових конопель може бути рекомендована до застосування в агропромисловому секторі.
Посилання
Golikova K. P. Oglyad ta analiz struktury` spozhy`vannya produktiv xarchuvannya v Ukrayini [Review and analysis of the structure of food consumption in Ukraine]. Investments: Practice and experience, 2014, no. 24, рр. 140–144.
Sova N. A., Lucenko M. V., Yenina N. Yu., Vasarab-Kozhushna L. D. Nasinnya nenarkoty`chny`x konopel` – perspekty`vna biologichno akty`vna sy`rovy`na dlya xarchovoyi promy`slovosti [Non-narcotic cannabis seeds are promising biologically active raw materials for the food industry]. Grain storage and processing, 2017, no. 39 (217), рр. 16–19.
Sova N. A., Lucenko M. V., Yefimov V. G., Kurgalin S. M. Xaraktery`sty`ka sy`pky`x konoplyany`x produktiv [Characteristics of loose hemp products]. Bulletin of the National Technical University “KhPI”. Series: New solutions in modern technologies, 2018, no. 45 (1321), pp. 207–213, doi:10.20998/2413-4295.2018.45.29.
Koropchenko S. P., Petrachenko D. O. Pat. 122649, Ukraine. Pry`strij dlya obrushuvannya nasinnya konopel` [Device for collapsing hemp seeds], 2018.
Petrachenko D. O., Koropchenko S. P. Doslidzhennya konstrukciyi mexanizmu dlya obrushuvannya nasinnya promy`slovy`x konopel` [Research of a design of the mechanism for falling of seeds of industrial hemp]. Scientific notes of TNU named after VI Vernadsky. Series: technical sciences, 2019, 30 (69), pp. 167–171.
Morar M. V., Dragan K., Bele C., Matea C., Tarta I., Suharovschi R., Semeniuc C. Researches regarding the processing of the hemp seed by cold pressing. Bulletin of University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca. Agriculture, 2010, Vol. 67 (2), pp. 284–290.
Aladić K., Jokić S., Moslavac T. Cold Pressing and Supercritical CO2 Extraction of Hemp (Cannabis sativa) Seed Oil. Chemistry Biochem. Eng. Q, 2014, Vol. 28 (4). pp. 481–490, doi: 10.15255 / CABEQ.2013.1895.
Da Porto C., Decorti D., Tubaro F. Fatty acids composition and oxidation stability of hemp (Cannabis Sativa L.) seed oil extracted by supercritical carbon dioxide. Industrial Crops and Products, 2011, Vol. 36, pp. 401–404, doi: 10.1016/j.indcrop.2011.09.015.
Mona M. J., Hartsel J. A., Waterbury G. Pat. 9340475B2, USA. Process for generating hemp oil with a high cannabidiol (cbd) content, 2016.
Ross F. M., Rosenthal E. Pat. 2016/135621AL, France. Method for conducing concentrated cannabis oil to be stable, emulsifiable and fla v vorless for use in hot beverages and resulting powderized cannabis oil, 2016.
Therapeutics C. Pat. 2016/123475AL, France. Method for preparation of cannabis oil extracts and compositions, 2015.
Crimaldi M., Faugno, S., Sannino, M., Ardito, L. Optimization of Hemp Seeds (Canapa Sativa L.) Oil Mechanical Extraction. Chemical Engineering Transactions, 2017, Vol. 58, pp. 373–378, doi: 10.3303/CET1758063.
Sova N., Lutsenko M., Korchmaryova A., Andrusevych K. Research of Physical and Chemical Parameters of Oil Obtained from Organic and Conversion Hemp Seeds Varieties «Hliana». Ukrainian Food Journal, 2018, Vol. 7 (2), pp. 244–252, doi: 10.24263/2304- 974X-2018-7-2-7.
Subratti A., Lorale J., Lalgee, Nigel K., Jalsa. Liquified dimethyl ether (DME): A green solvent for the extraction of hemp (Cannabis sativa L.) seed oil. Sustainable Chemistry and Pharmacy, 2019, Vol. 12, pp. 1–6. DOI: 10.1016/j.scp.2019.100144.
Esmaeilzadeh Kenari R., Dehghan B. Optimization of ultrasound‐assisted solvent extraction of hemp (Cannabis sativa L.) seed oil using RSM: Evaluation of oxidative stability and physicochemical properties of oil. Food Science & Nutrition, 2020, Vol. 8 (9), pp. 4976–4986, doi: 10.1002/fsn3.1796.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Журнал публікує статті згідно з ліцензією Creative Commons Attribution International CC-BY.