ВИКОРИСТАННЯ СТАТИСТИЧНОГО АНАЛІЗУ ДЛЯ КОНТРОЛЮ СТАБІЛЬНОСТІ РОБОТИ КАВОВОЇ МАШИНИ

Автор(и)

  • Олександр Опришкін Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків, Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2413-4295.2023.04.05

Ключові слова:

дисперсійний аналіз, коваріаційний аналіз, регресійний аналіз, масова витрата, швидкість потоку, зерно кави

Анотація

Стабільність роботи кавової машини зазвичай пов’язують зі стабільністю потоку кави при приготуванні напою. Кава готується, коли гаряча вода під тиском проходить крізь шайбу з кавовим порошком. Швидкість потоку напою може змінюватися для різних екстракцій, що змушує бариста змінювати налаштування кавомолки. Ступінь помелу є одним з найважливіших факторів, що впливають на швидкість потоку напою. У роботі представлено результати експериментальних досліджень з визначення швидкості потоку кави та масової витрати при приготуванні напою. Для експерименту було обрано три партії кави від різних виробників (UAB «Kavos bankas», Литва; Jacobs Douwe egberts, Нідерланди; Сaffè Carraro SpA, Італія). Кожна партія була протестована із використанням 12 екстракцій. Кожна з екстракцій була отримана із щойно змеленої кави. Боби були подрібнені за допомогою професійної плоскої кавомолки з одними і тими ж самими налаштуваннями. Було запропоновано новий спосіб утворення кавової шайби, який дав більш стабільний, з точки зору швидкості потоку результат, ніж звичайний спосіб закладання меленої кави (з використанням шайби із однорідної сировини). Представлено результати, які підтверджують, що новий спосіб здатний знизити чутливість кавової машини до варіації властивостей кавового зерна (різні виробники, різні пакети із одної партії). Наведено результати проведеної перевірки гіпотези про відсутність порушень стабільності масової витрати кави за допомогою однофакторного дисперсійного аналізу (рівність середніх значень), лінійного регресійного аналізу (на відсутність впливу часу на величину показника на кожній виборці), коваріаційного аналізу (відсутність розходжень у функціональному впливі часу на величину стабільності швидкості потоку кави). Надано рекомендацій для бариста з використання запропонованого методу.

Посилання

Masella P., Guerrini L., Spinelli S., Calamai L., Spugnoli P., Illy F., Parenti A. A new espresso brewing method. J Food Eng, 2015, Vol. 146, pp. 204–208, doi: 10.1016/j.jfoodeng.2014.09.001.

Doğan M., Aslan D., Gurmeric V., Ozgur A., Goksel Sarac M. Powder caking and cohesion behaviours of coffee powders as affected by roasting and particle sizes: Principal component analyses. PCA for flow and bioactive properties. Powder Technol, 2019, Vol. 344, рр. 222–232, doi: 10.1016/j.powtec.2018.12.030.

Salamanca C. A., Fiol N., Gonzalez C., Saez M., Villaescusa I. Extraction of espresso coffee by using gradient of temperature Effect on physicochemical and sensorial characteristics of espresso. Food Chem, 2017, Vol. 214, рр. 622–630, doi: 10.1016/j.foodc hem.2016.07.120.

Apiletti D., Pastor E. Correlating Espresso. Quality with Coffee-Machine Parameters by Means of Association Rule Mining. Electronics, 2020, Vol. 9, рр. 100, doi:10.3390/electronics9010100.

Opryshkin O. S., Hryhorenko I. V., Kondrashov S. I., Hryhorenko S. M. Analiz vplyvu rozpodilu pomelenykh chastok zerna kavy na shvydkist potoku pry pryhotuvanni napoyu [Analysis of the influence of the distribution of ground coffee grain particles on the flow rate during beverage preparation]. XVII International of science - practice conf. Masters and PhD students: Theoretical and practical research of young scientists. Kharkiv: NTU „KhPI”, 2023, p. 357.

Angeloni G., Guerrini L., Masella P. et al. Test of an innovative method to prepare coffee powder puck, improving espresso extraction reliability. Eur Food Res Technol, 2022, Vol. 248, рр. 163–170, doi:10.1007/s00217-021-03868-x.

Konstantinov Y. M., Hizha O. O. Tekhnichna mekhanika ridyny i hazu: Pidruchnyk [Technical mechanics of liquids and gases: Textbook]. Kyiv. Vyshcha shkola, 2002, 277 р.

Kulinchenko V. R. Hidravlika, hidravlichni mashyny i hidropryvid: Pidruchnyk [Hydraulics, hydraulic machines and hydraulic drive: Textbook]. Kyiv. Firma ‘Inkos’, 2006, 616 р.

Hryhorenko I. V., Kondrashov C. I., Hryhorenko S. M. Vykorystannya kombinatsiyi metodiv statystychnoho analizu dlya kontrolyu yakosti roboty datchyka vahy KELI QS-D u systemi zvazhuvannya avtotransportu [Using a combination of statistical analysis methods to control the quality of the KELI QS-D weight sensor in the vehicle weighing system]. Metrolohiya ta prylady [Metrology and devices], 2021, no. 1 (87), pp. 42–48.

Hryhorenko I., Tverytnykova E., Hryhorenko S., Demidova Yu. The usage of statistical analysis methods for controlling the operational stability of gas treatment facility. Ukrainian metrological journal, 2021, no. 1, p. 26-32.

Kendall M. G., Stuart A. The Advanced Theory of Statistics: Design and Analysis, and Time-Series. Second Edition. Charles Griffin And Company Limited. London, 1973, 736p.

Yefymenko S., Hryhorenko I., Hryhorenko S. Dispersion analysis in colorimetric control. Ukrainian metrological journal, 2023, no. 2, рр. 28–32, doi:10.24027/2306-7039.2.2023.286715.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-24

Як цитувати

Опришкін , О. . (2023). ВИКОРИСТАННЯ СТАТИСТИЧНОГО АНАЛІЗУ ДЛЯ КОНТРОЛЮ СТАБІЛЬНОСТІ РОБОТИ КАВОВОЇ МАШИНИ . Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (4(18), 36–43. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2023.04.05

Номер

Розділ

Інформаційні технології та системи управління