Влияние температуры на содержание различных форм гемоглобина

Автор(и)

  • Н. .Н. Тимченко Харьковский национальный технический университет сельского хозяйства им. П. Василенко,
  • В. .А. Рубакина Севастопольский государственный университет,
  • М. .П. Евстигнеев Севастопольский государственный университет,
  • С. .Н. Лавриненко Национальный технический университет «Харьковский политехнический институт»,

Анотація

Досліджено вплив температури в області +4-+38°С на спектроскопічні властивості гемоглобіну в розчинах гемолізату при різних термінах зберігання гемолізату. Визначено вміст різних форм гемоглобіну (окси-, дезокси- і метгемоглобіну) в розчині гемолізату при різних температурах в залежності від термінів зберігання. Встановлено, що при збільшенні терміну зберігання від 1 до 7 діб в розчині гемолізату зменшується вміст оксигемоглобіну і збільшується вміст дезокси- і метгемоглобіну

Посилання

Стусь, Л. Н. Осцилляция форм гемоглобина в процессе хранения крови / Л. Н. Стусь, Е. Д. Розанова // Биофизика. – 1992. – Т.37, № 2. – С. 387-388.

Denniston, Katherine J. General, organic and Biochemistry / Katherine J. Denniston, Joseph J. Topping, Robert L. Caret – Towson University. – 2007. – 801 р.

Rossi-Bernardi, L. The specific influence of carbon dioxide and carbonate compounds on butter power and Bohr effects in human haemoglobin solutions / L. Rossi-Bernardi, F. J. W. Roughton // J. Physiol. – 1967. – Vol. 189. – P. 1-29.

Ehrenstein, G. Translational variations in the aminoacid sequence of the α-chain of rabbit hemoglobin / G. Ehrenstein // Gold Spring Harbor Sympos. Quantit. Biol. – 1966. – Vol. 31. – P. 705-714.

Fermi, G. Three-dimensional Fourier syntess of human deoxyhaemoglobin at 2,5 A° resolution: refinement of the atomic model / G. Fermi // J. Mol. Biol. – 1975. – Vol. 97. – P. 237-256.

Takano, T. Structure of myoglobin refined at 2,0 A° resolution / T. Takano // J. Mol. Biol. – 1977. – Vol. 110. – P. 533-584.

Perutz, M. F. Stereochemistry of cooperative effects in haemoglobin / M. F. Perutz // Nature. – 1970. – Vol. 228. – P. 726-739.

Kruszyna, Harriet. Effects of temperature, oxygen, heme ligands and sulphydryl alkylationion on the reactions of nitroprusside and nitroglycerin with hemoglobin / Harriet Kruszyna, Robert Kruszyna // Biochemical pharmacology. – 1993. – Vol. 46, № 1. – P. 95-102.

Морозова, Т. Ф. Влияние температуры на состояние внутриэритроцитарного гемоглобина / Т. Ф. Морозова, Е. Д. Розанова, Н. Н. Тимченко // Вестник НТУ «ХПИ». – 2007. – № 30. – С. 69-73.

Матус, В. К. Влияние хлорпромазина и температуры на транспорт глюкозы в тенях эритроцитов человека / В. К. Матус // Биофизика. – 1977. – т. 22, вып. 5. – С. 861-865.

Жуковский, А. А. Об изменении теплоёмкости при денатурации белков / А. А. Жуковский // Биофизика. – 1983. – т. 34, вып. 33. – С. 518-519.

##submission.downloads##

Як цитувати

Тимченко, Н. .Н., Рубакина, В. .А., Евстигнеев, М. .П., & Лавриненко, С. .Н. (2015). Влияние температуры на содержание различных форм гемоглобина. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, 1(39), 114–118. вилучено із http://vestnik2079-5459.khpi.edu.ua/article/view/50406

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія