РОЗРОБЛЕННЯ ФІЗИЧНИХ МЕТОДИК ДЛЯ ОЦІНКИ ЯКОСТІ ТВАРИННОЇ СИРОВИНИ

Автор(и)

  • Д. ОДАРЧЕНКО
  • М. ОДАРЧЕНКО
  • Т. КАРБІВНИЧА
  • Є. ГАСАЙ

Ключові слова:

бройлери, карась сріблястий, товарознавча оцінка, пробопідготовка, рідка фаза, фізичні методики

Анотація

Розглядаються питання розробки методик вимірювання фізичних властивостей рідкої фази, що виділяється з м’яса під час заморожування-розморожування. З цією метою науково обґрунтовано спосіб отримання проб із продовольчої сировини тваринного походження та надано їм характеристику за стандартними методами. Виходячи з агрегатного стану проб та їх властивостей, запропоновано використовувати оптичну, електрофізичну та кріоскопічну методики для ідентифікації бройлерів відповідно до умов вирощування, а також для виявлення якісної фальсифікації продукції риболовства та птахівництва у разі повторного заморожування

Посилання

Feiner, G. Meat products handbook. Practical science and technology / G. Feiner // Boca Raton, Boston, NY, Washington: CRC Press, Woodhead Publ, 2006.

Сирохман, І. В. Товарознавство м’яса та м’ясних товарів: підручник / І. В. Сирохман, Т. М. Лозова // К.: Лібра. – 2009. – 378с.

Методи визначення фальсифікації товарів: підручник / А. А. Дубініна [та ін.]. – К.: Професіонал: Центр навчальної літератури. – 2010. – 272 с.

Чепурной, И. П. Идентификация и фальсификация продовольственных товаров: учебник / И. П. Чепурной // М.: Дашков и Ко. – 2005. – 457 с.

Павлова, В. А. Ідентифікація та фальсифікація продовольчих товарів: навч. посібник / В. А. Павлова, Л. Д. Титаренко, В. Д. Малигіна // – К.: Центр навчальної літератури. – 2006. – 192 с.

Mogyoródi, F. Formation and role of colloid material structures and surfaces in chemical reaction system: Part II / F. Mogyoródi // Colloids and surfaces a: physicochemical and engineering aspects. – 2008. – Vol. 319. – № 1-3. –

P. 218-225.

Montoya, J. M. Press perturbations and indirect effects in real food webs / J. M. Montoya, G. Woodward,

M. C. Emmerson, R. V. Solé // Ecology. – 2009. –

T. 90(9). – Р. 2426-2433.

Vojtylov, V. V. The effect of the size of particles on optical and electrooptical properties of colloids / V. V. Vojtylov, M. P. Petrov, A. A. Spartakov, A. A. Trusov // Optics and spectroscopy. – 2013. – Vol. 114. – № 4. – P. 630-638.

Dietmar, L. Characterisation of food qualityand structural stability by analytical centrifugation / L. Dietmar,

P. Liane, S. Bernhard // 3rd International Symposium on Food Rheology and Structure. – 2003. – Р. 149-153.

Zhou, Y. G. Effect of water content on thermal behaviors of common buckwheat flour and starch / Y. G. Zhou, D. Li,

L. J. Wang, Y. Li, B. N. Yang, B. Bhandari, X. D. Chen, Z. H. Mao // Journal of Food Engineering. – 2009. – Vol.93. – № 2. – P. 242-248

Гасай, Є. Л. Розроблення фізичних методик для товарознавчої оцінки продовольчої сировини тваринного походження: диссертация кандидата техн. наук / Є. Л. Гасай // Харк. держ. ун-т харч. та торг. – Харків. – 2014. – 244 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

ОДАРЧЕНКО, Д., ОДАРЧЕНКО, М., КАРБІВНИЧА, Т., & ГАСАЙ, Є. (2015). РОЗРОБЛЕННЯ ФІЗИЧНИХ МЕТОДИК ДЛЯ ОЦІНКИ ЯКОСТІ ТВАРИННОЇ СИРОВИНИ. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях, (46), 142–147. вилучено із http://vestnik2079-5459.khpi.edu.ua/article/view/53882

Номер

Розділ

Хімічні та харчові технології, екологія